Informacje o produkcie

Olejek babassu 100% 50 ml BORN TO BIO

Olejek babassu 100% 50 ml BORN TO BIO
Producent: Born to Bio
status_icon
Produkt dostępny w dużej ilości
55.69 / 1szt.
In stock

Olej babassu wytwarzany jest z orzechów palmy, uprawianej w Brazylii i Afryce.

Nietoksyczny, niepowodujący podrażnień i nieuczulający olejek, zawiera około 70% tłuszczów, szczególnie bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa na skórę zmiękczająco, zabezpiecza ją tworząc odczuwalny i delikatny film.
W temperaturze pokojowej olej ma postać miękkiego masełka. Natomiast w wyższych temperaturach, od 27-30 stopni Celsjusza masło topi się i przybiera formę przezroczystego płynu. Olej babassu ma delikatną konsystencję, bardzo łatwo rozprowadza się na skórze i szybko wchłania. Może być stosowany samodzielnie i bezpośrednio na skórę.

Właściwości olejku:

  • mocno zmiękcza
  • nawilża
  • działa przeciwzmarszczkowo - obecność fitosteroli w olejku stymuluje skórę do regeneracji i produkcji komórek, natomiast witamina E poprawia ukrwienie skóry
  • będąc silnym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się skóry, likwiduje też przebarwienia
  • przyspiesza gojenie ran
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie (dzięki zawartości nasyconego kwasu laurynowego)
  • nawilża skórę głowy i włosy, chroni je przed wypadaniem. Olej głęboko wnika w strukturę włosów, wygładza je, ułatwia ich rozczesywanie i zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się
  • odżywia włosy czyniąc je zauważalnie zdrowszymi, błyszczącymi
  • przeciwdziała rozstępom
  • Przykładowe zastosowania oleju babassu:
  • jako balsam do ciała
  • jako dodatek do kosmetyków
  • jako olejek do opalania (dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu monoenowego, olejek cechuje się wysoką odpornością na utlenianie, pełniąc funkcję naturalnego filtra UV w preparatach przeznaczonych do opalania)
  • jako olejek do masażu

Wykorzystując olej babassu w domu można skorzystać z jego właściwości. Olej ten jest emolientem (środkiem trwale nawilżającym) i stabilizuje domowo wytwarzane mikstury nie powodując ich rozwarstwienia - można mieszać go z naparami z ziół, z zieloną herbatą itp. Olejek ten cechuje się jeszcze jedną ciekawą właściwością - bardzo łatwo się pieni. Z uwagi na to często spotykany jest jako składnik żeli pod prysznic, szamponów i mydeł.

Składniki: Orbignya Oleifera Seed Oil*, Tocopherol (witamina E)
*składnik pochodzący z upraw organicznych

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

E-mail:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Pytanie:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Poleć ten produkt:

Jeżeli chcesz poinformować swojego znajomego o produkcie, który Twoim zdaniem może go zainteresować, skorzystaj z poniższego formularza.

Do:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Możesz podać więcej adresów e-mail, rozdzielając je przecinkami
Podpis:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Treść:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel